wtorek, 26 lutego 2013

migdałowa krajanka

Migdałowa krajanka.

Bardzo kruche migdałowe ciasto.

składniki:

1 i 3/4 szkl. mąki
2 szkl. zmielonych migdałów (jeśli mają skórkę, najpierw, należy je sprażyć)
1,5 szkl. mąki kukurydzianej

400g cukru

400g masła
4 rozbełtane żółtka
1 tłyżka wanilii
starta skórka z 2 cytryn

wykonanie:

do miski wsypujemy wszystkie mąki i mielone migdały,cukier, dodajemy posiekane masło i robimy jak kruszonkę, następnie dodajemy skórkę z cytryn, wanilię, żółtka i zarabiamy ciasto. Smarujemy blachę o wielkości ok 25cm, najlepiej tortownicę i wykładamy ciastem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 40min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż przestygnie i ściągnąć boki tortownicy. Smacznego:)

Na zdjęciu ciasto zrobione z połowy składników, na mniejszej formie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz