Bardzo kruche migdałowe ciasto.
składniki:
1 i 3/4 szkl. mąki
2 szkl. zmielonych migdałów (jeśli mają skórkę, najpierw, należy je sprażyć)
1,5 szkl. mąki kukurydzianej
400g cukru
400g masła
4 rozbełtane żółtka
1 tłyżka wanilii
starta skórka z 2 cytryn
wykonanie:
do miski wsypujemy wszystkie mąki i mielone migdały,cukier, dodajemy posiekane masło i robimy jak kruszonkę, następnie dodajemy skórkę z cytryn, wanilię, żółtka i zarabiamy ciasto. Smarujemy blachę o wielkości ok 25cm, najlepiej tortownicę i wykładamy ciastem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 40min. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż przestygnie i ściągnąć boki tortownicy. Smacznego:)
Na zdjęciu ciasto zrobione z połowy składników, na mniejszej formie. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz