czwartek, 14 lutego 2013

kawa

Najlepsza oczywiście ta mielona lub w ziarnach 100% arabica, lub jeśli ktoś lubi mocniejszą może być z domieszką robusty np. w proporcjach 70% robusta, 30% arabica. 
Do parzenia kawy polecam kawiarki firmy BIALETTI tylko i wyłącznie, są dożywotnie, mówie to po moim kilkuletnim doświadczeniu, moja osobista ma już 5 lat i po jej codziennym używaniu, dopiero teraz muszę wymienić gumkę:)
Osobiście polecam illy i lavazze:)
Jeśli się czasami zastanawiacie, dlaczego w kawie po wlaniu mleka pływają mini "kożuszki" to odpowiedź brzmi: większość kaw  ma odczyn kwaśny, a więc w połączeniu z mlekiem tak się dzieje, jeśli jest to dobra kawa długo palona (przeważnie włoska) to jej odczyn nie jest kwaśny:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz