fot.P.M |
Przepis:
- makaron gemelli (oczywiście można go zastąpić innym) - (100gram na osobę)
- vongole (im więcej tym lepiej)
- pomidor
- natka pietruszki
- oliwa
- czosnek
- chili
- parmezan
- rosół warzywny (może być kostka;/)
Vongole pozostawić na noc w osolonej wodzie, na następny dzien dokładnie wypłukać co najmniej 2x. W garnku dusić vongole wraz z rosołem pod przykrywką do czasu aż się nie pootwierają (zamkniętych nie jemy!)
W między czasie ugotuj makaron (zawsze minimum 2 min mniej niż pisze na opakowaniu, chyba że ktoś lubi rozpływające się w ustach).
Na patelni rozgrzej oliwę, czosnek i chili. Dodaj drobno pokrojonego pomidora, odcedzony makaron i vongole, mieszaj cały czas na ogniu (ok.1min) pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Podawaj delikatnie posypane parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz