wtorek, 12 lutego 2013

Gemelli alle vongole


fot.P.M


Przepis:
  • makaron gemelli (oczywiście można go zastąpić innym) - (100gram na osobę)
  • vongole (im więcej tym lepiej)
  • pomidor
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • czosnek
  • chili
  • parmezan    
  • rosół warzywny (może być kostka;/)

    Vongole pozostawić na noc w osolonej wodzie, na następny dzien dokładnie wypłukać co najmniej  2x. W garnku dusić vongole wraz z rosołem pod przykrywką do czasu aż się nie pootwierają (zamkniętych nie jemy!)
    W między czasie ugotuj makaron (zawsze minimum 2 min mniej niż pisze na opakowaniu, chyba że ktoś lubi rozpływające się w ustach).
    Na patelni rozgrzej oliwę, czosnek i chili. Dodaj drobno pokrojonego pomidora, odcedzony makaron i vongole, mieszaj cały czas na ogniu (ok.1min) pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
    Podawaj delikatnie posypane parmezanem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz