jedna z moich ulubionych lodziarni w Porto san Giorgio |
Lody we Włoszech znane na całym świecie są cudowne ze względu, przede wszystkim na intensywność smaku i nie mają nic wspólnego z lodami nazywanymi "lody włoskie".
Jednak, także będąc we Włoszech trzeba wiedzieć, gdzie kupować lody, bo nie wszędzie są warte wydawanych na nie pieniędzy. Nie byłam oczywiście w każdym mieście, ale uważam, że najwięcej najlepszych lodziarni jest w Rzymie.
Jeśli chodzi o ścisłe centrum, z czystym sumieniem mogę podać 2 charakterystyczne miejsca nr.1 Gelateria GROM (ma już wiele punktów, 2 lata temu miała tylko 1, który mieści się na Via della maddalena 30 A), lodziarnia ta bazuje głównie na sezonowych składnikach, nr.2 Il Gelato di San Crispino, via della Panetteria 42, bardzo blisko Fontanny di Trevi, jednak będąc na tej ulicy warto kogoś zapytać o to miejsce, ponieważ lokal nie rzuca się w oczy, i proszę nie być zaskoczonym, kiedy sprzedawca nie będzie chciał sprzedać wybranych przez was smaków, po prostu jeśli według niego wybrana kompozycja nie będzie do siebie pasować, to takiej nie sprzeda. To się nazywa robienie czegoś z pasją..albo popadanie w skrajności;)
Jeśli chodzi o ścisłe centrum, z czystym sumieniem mogę podać 2 charakterystyczne miejsca nr.1 Gelateria GROM (ma już wiele punktów, 2 lata temu miała tylko 1, który mieści się na Via della maddalena 30 A), lodziarnia ta bazuje głównie na sezonowych składnikach, nr.2 Il Gelato di San Crispino, via della Panetteria 42, bardzo blisko Fontanny di Trevi, jednak będąc na tej ulicy warto kogoś zapytać o to miejsce, ponieważ lokal nie rzuca się w oczy, i proszę nie być zaskoczonym, kiedy sprzedawca nie będzie chciał sprzedać wybranych przez was smaków, po prostu jeśli według niego wybrana kompozycja nie będzie do siebie pasować, to takiej nie sprzeda. To się nazywa robienie czegoś z pasją..albo popadanie w skrajności;)
po lewej: śmietanka-kasztan, po prawej mięta-gorzka czekolada! |
Sekret lodów tkwi nie tylko w recepturze, ale także w składnikach, które powinny być jak najwyższej jakości, stąd wysokie ceny dobrych lodów...Poniżej pyszne lody prosto z Włoch oraz lody w moim wykonaniu...
Lody w bułce (brioche) typowe na Sycylii, przed takim deserem, można spokojnie zrezygnować z obiadu:)
zdjęcie akurat nie jest z Sycylii ale właśnie prawie tak wyglądają lody w brioszce, tutaj nie wiem czemu nałożone są gałką.. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz